Blog

9 weetjes over Curaçao

Een vakantie ver van huis vraagt goede voorbereiding. Curaçao is een ontspannen vakantiebestemming, toch gaan dingen anders dan thuis. We zetten 9 weetjes over Curaçao voor jou op een rij, zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan.  

Valuta

Op Curaçao wordt de gulden gebruikt, dit klinkt lekker nostalgisch, maar het gaat hier om de Antilliaanse gulden. Een euro laat zich vertalen naar ± 2 Antilliaanse guldens, dit is afhankelijk van de wisselkoers, maar deze is erg stabiel. 

Weetjes Curaçao: Auto huren op Curaçao

Auto huren

Het eiland is niet heel groot, maar zonder auto is reizen lastig. Er rijden bussen, maar het is altijd afwachten wanneer deze precies komen. Je kunt dus het beste een auto huren. Dit kan op het vliegveld bij aankomst. Wij hebben zelf prettige ervaring met Europcar, het kantoor zit echter niet op het vliegveld zelf. Na vooraf contact te hebben gehad, werden we netjes opgehaald en naar het kantoor gereden waar de auto al klaar stond. Er zal worden gevraagd om je eigen risico af te kopen, wat wij op dit eiland wel aanraden om te doen. 

Tip: download van tevoren de kaart van Curaçao, zodat je overal kunt navigeren.

Fietsen op Curaçao

Gewoon fietsen op Curaçao is een zeldzaamheid, de infrastructuur is er ook niet op afgestemd. Mountainbiken kun je er echter als de beste. Op het Westpunt vind je een uitgebreid netwerk aan routes in verschillende moeilijkheidsgraden. Je kunt hier zelf je fietsen huren of dit in overleg met Westhill Bungalows doen en dan staan de mountainbikes voor je klaar bij aankomst. Wil je meer weten over mountainbiken, lees dan hier verder.

Wat moet je niet vergeten mee te nemen?

Naast de spullen die je sowieso in zult pakken zijn er een aantal dingen waar je misschien niet direct aan denkt. De meest voor de hand liggende is natuurlijk zonnebrand, ook als je niet snel verbrand is het handig om je op Curaçao in te smeren. After Sun crème is dan ook handig, mocht je onverhoopt toch verbranden. Muggenspray is een essentieel middel op dit eiland, je hebt de muggen niet in de gaten, maar ze steken venijnig. 

Voor in het water zijn waterschoenen erg fijn. Het maakt het bewegen in het water prettiger, op de bodem liggen namelijk vaak stenen, rotsen en stukken koraal. Ook ben je beter beschermd tegen eventuele zee-egels. En natuurlijk: een snorkelset. 

Flora en fauna

Waar Curaçao een tropisch eiland lijkt, heeft het een verrassende populatie aan flora en fauna. Het eiland is erg droog en warm, cactussen groeien daardoor echt overal en groeien uit tot hele bomen. Leuk feitje: veel bewoners gebruiken cactussen als omheining. Overal op het eiland kom je grote leguanen tegen, deze gevaarlijk uitziende beesten doen je niks maar zien er wel fascinerend uit. H et leven in het water mag niet ongenoemd blijven: schildpadden, kleurrijke vissen, koraal, dolfijnen, flamingo’s en ga zo maar door. Genoeg te zien!

Weetjes Curaçao: bijzondere natuur

Temperatuur

Waarschijnlijk een van de prettigste weetjes over Curaçao: overdag ligt de temperatuur het hele jaar door rond de 30 C°en ’s nachts om en nabij de 25 C°. September is de warmste maand. De temperaturen zijn overdag niet extreem en het wordt ’s nachts ook niet koud, hierdoor is Curaçao het hele jaar door een heerlijke plek om te verblijven.

Taal

Bijna iedereen op het eiland spreekt Nederlands, je zult de mensen dus goed verstaan en zij zullen jou ook begrijpen. Mocht dit niet het geval zijn, red je het in ieder geval met Engels. Lokaal wordt er veel Papiamento gesproken.

Vliegen

Per dag gaan er twee vluchten vanuit Amsterdam naar Hato (het vliegveld op Curaçao) en vice versa. De vlucht duurt iets langer dan 9 uur en je vliegt tegen de tijd in. Als je aankomt is het dus in lokale tijd slechts 3 uur later.

Dagelijks ritme

Het wordt vroeg licht (voor 7 uur) en ook weer vroeg donker (na 7 uur), na zonsondergang gaan de meeste winkels ook dicht, veel restaurants sluiten al om 9 uur. Het tijdsverschil met Nederland is 6 uur, vooral op de heenweg is dit ideaal. Je kunt hierdoor goed gebruik van de lichte ochtenduren. In de dichter bevolkte gebieden rondom Willemstad en Hato is het tussen 12 en 2 uur ’s middags druk op de weg omdat de lokale bewoners dan hun kinderen uit school halen. 

Zonsondergang bij Pirate Bay

Opgewarmd door deze weetjes over Curaçao? Lees dan onze blog met must-do’s om nog beter voor te bereiden op jouw vakantie!

Leave a comment